Boguslaw1969
Wysłany: 2010-07-30, 21:23 Jak podpiąć Rolanda C-190 do komputera.
Mama problem bo kupiłem sobie kabel Midi usb firmy MIDISPORT UNO. Wpiąłem go do Rolanda C-190 in do in a out do out bo wtedy zaczęła mi świecić kontrolka na kablu midi in ale druga nie zaczęła świecić (midi out). W instrukcji Rolanda Pisze że trzeba mieć kable obydwa out czy to prawda?
Tego Rolanda chciałem podpiąć dokładniej do programu Myorgan. A oto zrzut ekranu jaki mi się pojawia po włączeniu tego programu:
Wysłany: 2010-07-30, 22:03
A do kabla nie było sterowników? Powinny być chyba.
_________________ Egoizm, zarówno grupowy, jak i indywidualny, czyni z nas więźniów naszych interesów i pragnień, które sprzeczne są z prawdą i dzielą nas między sobą. - Papież, pasterka 2009
Mr.Szakal Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Mar 2009 Skąd: wszechobecny
Wysłany: 2010-07-30, 22:27
Wtyczkę OUT z kabla midi wepnij w gniazdo OUT w Rolandzie. Później podłącz kabel USB do komputera i powinien pojawić się komunikat iż system wykrył urządzenie midi, następnie odpal My Organ i w okienku po lewej stronie pojawi się klawiatura sterującą midi.
Jak by były jeszcze jakieś problemy to sprawdź kanał nadawania w Rolandzie, standardowo powinien nadawać na 1, ale może tak nie być, a jeżeli by tak nie było to należy poprawić i ustawić na kanale 1.
_________________ Chociażby nie wstał i nie dał z tego powodu, że jest jego przyjacielem, to z powodu jego natręctwa wstanie i da mu, ile potrzebuje.
Boguslaw1969
Wysłany: 2010-07-30, 22:27
Sterowniki są zainstalowane tak jak pisze kable wpiąłem in do out out do in i dalej nic .
[ Dodano: 2010-07-30, 22:32 ]
Ale jak zmienia się te kanały
Wysłany: 2010-07-30, 22:44
A wpiąłeś OUT w OUT?
_________________ Chociażby nie wstał i nie dał z tego powodu, że jest jego przyjacielem, to z powodu jego natręctwa wstanie i da mu, ile potrzebuje.
Boguslaw1969
Wysłany: 2010-07-30, 22:49
Tak tylko out do out.
Wysłany: 2010-07-30, 22:53
I pojawił się komunikat iż wykryto urządzenie? Jakiś dźwięk jak przy podłączaniu np. PenDrive było słychać?
Wysłany: 2010-07-30, 22:54
piotru64 napisał/a:
Wtyczkę OUT z kabla midi wepnij w gniazdo OUT w Rolandzie.
Bzdura. Nie wiesz, to nie pisz.
Należy podłączyć:
Cytat:
IN do OUT, a OUT do IN.
Poza tym, tutaj nie wina w instrumencie. Komputer nie widzi kabla (urządzenia MIDI) i to jest problemem.
Poza tym - najpierw kabel do kompa, później włączasz program. Nie odwrotnie.
_________________ ---
– Wychwalajcie imię Pana!
– Bo to super Imię!
---
pozdr PK
Wysłany: 2010-07-30, 22:54
Oczywiście Rolanda masz włączonego?
Boguslaw1969
Wysłany: 2010-07-30, 22:56
Tak
[ Dodano: 2010-07-30, 23:04 ]
wszystko tak dźwięk był Roland włączony.
Wysłany: 2010-07-30, 23:06
PawelK napisał/a:
piotru64 napisał/a:
Nie wiem czy taka bzdura, gdyż u mnie inaczej się nie da podłączyć. Nie wiem może mam jakiś piracki kabel z pirackimi oznaczeniami.
PawelK napisał/a:
Poza tym, tutaj nie wina w instrumencie. Komputer nie widzi kabla (urządzenia MIDI) i to jest problemem.
Tak tu jest problem, dlatego się pytam czy
Cytat:
pojawił się komunikat iż wykryto urządzenie? Jakiś dźwięk jak przy podłączaniu np. PenDrive było słychać?
[ Dodano: 2010-07-30, 23:11 ]
Czyli komputer wykrył klawiaturę midi? Włączałeś później My Organ i co?
[ Dodano: 2010-07-30, 23:12 ]
Ale najpierw kabel do kompa, później włączasz program. Nie odwrotnie.
Boguslaw1969
Wysłany: 2010-07-31, 00:08
No to co tu dużo komentować - angielski znasz ? . Ogólnie treść errora mówi nam o problemie zainicjowania sprzętu. Czyli ... komputer "nie widzi" twojego Rolanda.
Przyczyny mogą być 3
Wysłany: 2010-07-31, 07:22
Może być też tak, że c190 nie współpracuje z kablem USB MIDI.
_________________ Egoizm, zarówno grupowy, jak i indywidualny, czyni z nas więźniów naszych interesów i pragnień, które sprzeczne są z prawdą i dzielą nas między sobą. - Papież, pasterka 2009
Wysłany: 2010-07-31, 08:59
PawelK napisał/a:
piotru64 napisał/a:
Należy podłączyć:
Cytat:
IN do OUT, a OUT do IN.
Pawle, nie gadaj, bo przykładowo u mnie działa tylko i wyłącznie OUT do OUT
Żadne IN do OUT nie daje sygnału, choć faktycznie w instrukcjach do tego typu sprzętów jest wskazówka o podłączeniu tak, jak napisałeś. Nie kumam tego.
_________________ Pozdrawiam wszystkich
Paweł88 Pomógł: 2 razy Dołączył: 27 Gru 2006 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2010-07-31, 10:57
Z tym rolandem jest jeszcze taka rzecz, że jak już podłączysz i wszystkie sterowniki z kartą odpalą, to żeby grać i przechodził sygnał do kompa muszą być włączone registry z głosami (tabele jaki głos jest od jakiego kanału masz na końcu w instrukcji). Przynajmniej w moim przypadku tak było, że kanał wybierało się przez włącznie konkretnego głosu w organach. Dziwnie z resztą....
Wysłany: 2010-07-31, 12:26
ŁukaszW napisał/a:
Pawle, nie gadaj, bo przykładowo u mnie działa tylko i wyłącznie OUT do OUT
Żadne IN do OUT nie daje sygnału, choć faktycznie w instrukcjach do tego typu sprzętów jest wskazówka o podłączeniu tak, jak napisałeś. Nie kumam tego.
No to jest to wina producenta, który zrobił po swojemu, a nie wg standardu. Co jest dość dziwne, bo nie powinna taka zabawka opuścić fabryki...
Wobec czego polecam instrukcję od Rolanda przeczytać, bo na pewno tam wszystko jest. Chyba, że jej jakość jest taka sama, jak rzeczonego pseudoMIDI I/O
_________________ ---
– Wychwalajcie imię Pana!
– Bo to super Imię!
---
pozdr PK
Boguslaw1969
Pomógł: 9 razy Dołączył: 07 Wrz 2008 Skąd: Zaczernie/Rzeszów
Wysłany: 2010-07-31, 16:48
Bo to wszystko zależy, jak oznaczone są kable, ŁukaszW. W twoim wypadku są oznaczone odwrotnie i każdy, kto choć trochę miał styczności z technologią MIDI powie ci to samo.
_________________ 2 Wysławiajcie Pana na harfie, na lutni, na instrumencie o dziesięciu stronach, śpiewajcie mu.
3 Śpiewajcież mu piosnkę nową; dobrze mu i głośno grajcie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum